FILIALA JUDEȚEANĂ IAȘI
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Hărmănești

Comună membră ACoR din 15.07.2005

Prin HCL nr. 14 din 15.07.2005 comuna Hărmănești a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Văscani făcea parte din plasa Siretul de Sus a județului Suceava și era formată din satele Vascani, Boldești, Hărmănești, Todirești-Bălușești, Stroești și Laiu, având în total 2720 de locuitori. Existau în comună trei școli mixte, cinci biserici ortodoxe românești și una lipovenească. Anuarul Socec din 1925 consemnează separarea unor sate care au format comuna Stroești, comuna Vascani rămânând cu satele Boldești, Hărmăneștii Noi, Hărmăneștii Vechi și Vașcani, care făcea parte din plasa Lespezi a aceluiași județ și în care trăiau 3258 de locuitori. În 1931, comuna a primit denumirea de Hărmănești; ea făcea parte din județul Baia.

În 1950, comuna a fost arondată raionului Pașcani din regiunea Iași. În 1968, ea a trecut la județul Iași și a fost imediat desființată, satele ei trecând la comuna Todirești, cu excepția satului Vascani, care a trecut la comuna Ruginoasa. Comuna a fost reînființată în 2004, când satele ei actuale s-au desprins din comuna Todirești.

Comuna se află în partea de nord-vest a județului, pe malul stâng al Siretului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ281C, care o leagă spre sud de Pașcani (unde se termină în DN28A), și spre nord-est de Todirești, Balș și Cotnari (unde se termină în DN28B).

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Ioan SECRIERU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: primaria-harmanesti.ro
 E-mail: harmanesti@is.e-adm.ro
 Telefon: +40 232 722 000