FILIALA JUDEȚEANĂ IAȘI
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Gropnița

Comună membră ACoR din 17.08.2012

Prin HCL nr. 16 din 17.08.2012 comuna Gropnița a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Copou a județului Iași și era formată din satele Gropnița, Sângeri, Bulbucani, Forăști, Mălăești și Misești, având în total 2026 de locuitori. În comună funcționau trei mori de apă, două de aburi, trei biserici și o școală. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Bahlui a aceluiași județ, având 2441 de locuitori în satele Forești, Gropnița-Bulbucani, Mălăești și Sângeri.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Hârlău din regiunea Iași. În 1968, ea a revenit, în alcătuirea actuală, la județul Iași, reînființat.

Comuna se află în nordul județului, pe malul stâng al râului Miletin. Este străbătută de șoseaua județeană DJ282, care o leagă spre sud-est de Movileni, Horlești, Rediu și Iași, și spre nord de Șipote și mai departe în județul Botoșani de Răuseni, Hlipiceni, Todireni, Albești, Trușești (unde se intersectează cu DN29D), Dângeni, Hănești, Vlăsinești, Săveni (unde se intersectează cu DN29), Drăgușeni, Coțușca și Rădăuți-Prut (unde se termină în DN24C). La Gropnița, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ281D, care duce spre vest la Focuri, Coarnele Caprei și Ceplenița (unde se termină în DN28B). Prin comună trece și calea ferată Iași-Dorohoi, dar ea nu este deservită de nicio stație, cele mai apropiate fiind stația Vlădeni și halta de mișcare Larga Jjijia.

Nu are o stemă aprobată prin H.G.

Ionel ONEAGA

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.comuna-gropnita-iasi.ro
 E-mail: primariagropnita@gmail.com
 Telefon: +40 232 414 124